Pinigai rizikos kapitalo investicijoms galėtų ateiti ir iš ES, ir iš valstybės biudžeto, ir gal net iš „kojinių“?

LR Seimo narė dr. Gintarė Skaistė, O.Posaškovos nuotr.
Šiandien Seime diskutuota, kokių veiksmų reikia imtis Lietuvoje skatinant rizikos kapitalo plėtrą. Seimo narių dr. Gintarės Skaistės ir Virgilijaus Poderio surengtoje apskritojo stalo diskusijoje pažymėta, kad mūsų šalyje rizikos kapitalo įnašas į ekonominės vertės kūrimą per žemas, netgi palyginus su skurdesnėmis už Lietuvą ES valstybėmis.

„Išklausėme rinkos dalyvių ir valstybės institucijų atstovų nuomones. Nors per dešimtmetį pasiekėme neblogų rezultatų, tenka sutikti, kad rizikos kapitalo sektoriaus plėtra Lietuvoje yra per lėta. Šiandien sutarėme, kad reikalingi tikslingi veiksmai bent dviejose srityse. Pirma, savo valstybėje turime sukurti teisinę bazę, palankią sektoriaus augimui, ir bent jau ne blogesnę, negu kitose Europos Sąjungos šalyse. Antra, turime skatinti ne tik valstybės lėšų investicijas į rizikos kapitalo fondus jau esamų iniciatyvų rėmuose, bet ir pritraukti daugiau privataus kapitalo. Džiaugiuosi, kad rizikos kapitalo tematika rado deramą vietą Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plano projekte“, – sako Seimo narys Virgilijus Poderys.

Apskritojo stalo diskusija " Rizikos kapitalas Lietuvoje:
praeitos pamokos ir ateities perspektyvos", O.Posaškovos nuotr.
Pasak Gintarės Skaistės, reikalinga nuosekli valstybės paramos rizikos kapitalo sektoriui strategija, nevengiant ir netradicinių sprendimų. „Lietuvos gyventojų šiuo metu indėlių forma arba „kojinėje“ taupomiems pinigams galime sukurti visiškai naują prasmę ir panaudojimo galimybę, jei rizikos kapitalo fondų valdytojai pateiktų patrauklius ir paprastam žmogui prieinamus investicijų būdus. Pavyzdžiui, jei senjoras dalį savo užsigulėjusio indėlio banke norėtų nukreipti savo vaikaičio kartõs „startuoliui“ finansuoti, jis šiuo metu to padaryti saugiai ir efektyviai negalėtų, nes nėra tam tinkamų instrumentų. Bet kuriuo atveju, kuo daugiau lietuviškų pinigų bus skirta inovatyvaus Lietuvos verslo plėtrai, tuo geresnį rezultatą iš rizikos investicijų gaus visa visuomenė“, – tikisi G. Skaistė.

Seime organizuota diskusija – tik pradžia būsimo diskusijų ciklo tema „Finansiniai resursai Lietuvos ūkiui: kaip skatinti ilgalaikį taupymą ir investavimą“. Ciklą glaudžiai bendradarbiaudami rengs dviejų didžiausių Seimo frakcijų atstovai – Gintarė Skaistė, TS-LKD frakcijos narė (Socialinių reikalų ir darbo komitetas), ir Virgilijus Poderys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys (Ekonomikos komitetas).

Komentarai