Seimas pritarė siūlymui suteikti didesnes socialines garantijas studentams

Vakar Seimas po pateikimo pritarė siūlymui, kad studijuojantys ir darbą praradę asmenys turėtų teisę į nedarbo draudimo išmokas. Tai numatančią įstatymo pataisą įregistravo Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė.

Iki šiol galiojantis Užimtumo įstatymas numato, kad nepaisant to kiek laiko dirbo ir mokėjo socialinio draudimo mokesčius, praradęs darbą studentas negali įgyti bedarbio statuso. Tai reiškia, kad sunkiausiu metu žmogus tiesiog paliekamas likimo valiai. Tokia praktika skatina atsisakyti studijų vien dėl galimos nedarbo draudimo išmokos.

„Situacija šiandieninėje darbo rinkoje keičiasi, vis didesnė dalis studentų derina studijas ir darbą. Naujausios technologijos leidžia dirbti nuotoliniu būdu ar laisvu grafiku, taip pat aukštosios ir profesinės mokyklos dažnai siūlo nuolatinės formos studijas, kuomet paskaitos vyksta vakarais, šie pokyčiai ženkliai padidino studijuojančių asmenų galimybes derinti darbą ir studijas. Todėl ir dirbančių studentų socialinės garantijos turėtų būti adekvačios besikeičiančiai situacijai“ – teigė KTU Studentų departamento direktorius dr. Martynas Ubartas.

Atsižvelgdama į Estijos ir Švedijos patirtį, Seimo narė Gintarė Skaistė įstatymo projektu pasiūlė užtikrinti bedarbio statusą tiems pagal nuolatinę studijų formą aukštojoje mokykloje studijuojantiems ir besimokantiems pagal formaliojo profesinio mokymo programas asmenims, kurie iki įsiregistravimo teritorinėje darbo biržoje turi ne mažesnį kaip 12 mėnesių nedarbo draudimo stažą per paskutinius 30 mėnesių.

„Dirbdami studentai nuosekliai moka socialinio draudimo mokesčius, tame tarpe nedarbo draudimo. Tačiau praradę darbą ir pajamas, nedarbo draudimo išmokų negauna. Tai paprasčiausiai neteisinga. Jei valstybė renka iš dirbančių studentų mokesčius, turi užtikrinti ir visas garantijas praradus darbą bei ieškant naujo.“ – teigė Seimo narė Gintarė Skaistė.



Komentarai