Pasisakymas Seime dėl 2017 metų SODROS biudžeto

Šiandien priimame vieną iš svarbiausių sričių dokumentų, kuris nustato pensijų, nedarbo išmokų, aktyvių darbo rinkos politikos priemonių taikymo, ligos ir motinystės išmokų galimybių ribas. Žiūrėdama į teikiamą SODROS biudžeto projektą, turiu ir teigiamų, ir neigiamų pastebėjimų.
Džiugina teigiamos pajamų prognozės, susijusios su augančiu užimtumu ir 8 proc. paaugusiu vidutiniu atlyginimu šalyje. Tačiau, tuo pačiu atsižvelgiant į lėšas skiriamas pensijoms mokėti, matome kad lyginant su 2016 metais, jos išaugo tik 6 proc. Todėl toks augimas neleidžia tikėtis atotrūkio tarp vidutinių atlyginimų ir pensijų sumažinimo. Šiandien Lietuvoje vidutinė pensija sudaro vos 41 proc. atlyginimo į rankas, tuo tarpu ES vidurkis yra 71 proc. Toks mažas santykis nėra teisingas.
Kitas aspektas apie kurį kalbama ir Europos Komisijos ataskaitoje yra darbo pajamų apmokestinimo mažinimas. Gerai, kad atsižvelgiant į ekspertų rekomendacijas ženkliai didinamas NPD, tuo pačiu nuo liepos 1 dienos 0,5 proc. mažėja bendras socialinio draudimo įmokų tarifas. Tačiaus šis pasikeitimas negali užtikrinti ženklaus postūmio gerinant dirbančiųjų padėtį.
Todėl šiandien belieka džiaugtis subalansuotu ir mažumėlę teisingesniu SODROS biudžetu bei tikėtis, kad iš pradžių socialdemokratų Vyriausybės žadėtas pensijų padidinimas 15 Eur. plius vėliau S.Jakeliūno žadėti 40 Eur., naujo ministro kalbose pavirtę į 20 Eur. - bus sėkmingai įgyvendinti.

Komentarai